BeActivated

Det er DIN proces!

Be Activated er en filosofi, som omhandler kroppens evne til at præstere og overleve. Be Activated tilbydes af Sarah Gaston

Med Be Activated opnår du både en forståelse af hvorfor kroppen skranter, og redskaber til at rette op på problemet. Det er DIN egen proces som din terapeut hjælper og styrer ved at  analysere og tolke nuværende og evt. tidligere skader og aktuelle strategier.

Til enhver handling hører en konsekvens, ja selv i de tilfælde vi vælger ikke at handle, modsvares dette også af en konsekvens. Det er derfor ret væsentligt at anerkende at hele vores liv repræsenterer en lang række af handlinger og konsekvenser, som har ført os til det sted vi er i dag. Dette afspejles i den behandlingsfilosofi Be Activated praktiseres i.

En lille opdigtet anekdote

Du er på ferie, og beslutter at det vil være dejligt med en gåtur op på bjerget, men undervejs får du en sten i skoen.  Da har du et af to (-muligvis flere valg) og hvert af disse valg medfører en til flere konsekvenser.

Vi véd alle at en sten i skoen kan være ubehageligt, og derfor kunne man vælge at stoppe op og fjerne stenen. Konsekvenserne er nok til at overskue: du bliver lidt forsinket. Det er til at overskue, hvis du har ferie. Forsinkelsen kan føre til at du sakker bagud i forhold til dit selskab, at du mister en forbindelse fra toppen af bjerget eller restaurantreservation -eller ikke. I hvert fald vil der være nogle, som vælger at ignorere stenen og fortsætte.

Nogle vil sige at stenen kun delvist kan ignoreres: En begyndende vabel vil hurtigt gøre dig opmærksom på at din hud ikke bryder sig om dit valg og din hjerne vil være nødsaget til at justere dit gangmønster så du aflaster det sted på foden, der er i kontakt med stenen. Dette kan have mere alvorlige konsekvenser. Vablen vil muligvis påvirke kvaliteten af resten af din ferie og et ændret gangmønster kan, hvis turen er lang nok, give smerter i dele af kroppen, som måske ikke var problematiske inden du tog på ferie. Disse smerter vil din hjerne forsøge at undgå ved at lave yderligere justeringer, så du fortsat kan gennemføre dele/resten af ferien. Hvis du skærer lidt ned på gangdistance og antal af ture, så kan du nok holde resultaterne af bjergvandringen i skak, men allerede nu er din krop ved at indlære et nyt bevægelsesmønster.

Mønstre og strategier

Jeg kalder disse mønstre for kompensationsstrategier, men det er jo bare et mønster, fx. løft ydersiden af foden lidt med dén muskel, der går fra fod til øverst på skinneben, læg mere vægt på modsatte ben, bøj knæet lidt tidligere end du plejer, så det kan føres fremad i en lille havcirkel og hold vejret hvis det gør ondt. Alt dette, styrer din hjerne, så de valg og konsekvenser er ikke nødvendigvis noget, du selv er bevidst om. Men du vil være bevidst om en konsekvens langt senere henne ad vejen, som fx. skinnebensbetændelse, en aflyst udflugt, eller en hofteskade om 2 måneder eller en skulderskade om 5 år.

Hvad kan du forvente?

På den baggrund giver det meget lidt mening for mig at forestille mig at en størrelse så kompleks som “ondt i hoften” skulle kunne diagnosticeres og årsags-bestemmes på de blot 15 minutter en terapeut typisk har til rådighed, når klienten også skal afklædes, behandles, påklædes og afregne inden næste klient kommer ind ad døren. Hvis du er nogenlunde enig med mig i denne præmis, er du måske havnet det rigtige sted.

Be Activated udføres som behandling, vedligeholdelse af funktion og forebyggelse mod skader. Teknikkerne omfatter funktionelle styrketest, tryk på reflekspunkter og  vejrtrækningsøvelser.

Be Activated forløb starter med en 0-stilling. Dette tager typisk 3-4 timer og udføres over ca. 14 dage (4x50min. er 3x75min.) Hermed frigøres kroppens potentiale og går fra overlevelsestilstand til præstationstilstand. Dermed opnås større velvære, fleksibilitet og lethed i bevægelser. Herefter vil de fleste være hjulpet, mens nogle har brug for yderligere få behandlinger eller træningsvejledning.

I denne proces vil nogle opleve at et eller flere steder på kroppen er særligt problematiske (smertefulde) og måske husker du selv hvilke episoder der har ført til smerten. Disse oplevelser er vigtige, da disse repræsenterer områder, der kan fastholde effekten af behandlingen eller tvinge dig tilbage i det mønster, som din krop har benyttet sig af hidtil.

Men det er DIN proces. Du har stor indflydelse på forløbet af din behandling og redskaber virker kun hvis de anvendes. Vi hjælpes ad med at finde de kompensationsstrategier, din krop benytter sig af under pres, og finder de redskaber, du kan bruge for at bryde mønsteret.

læs mere om Be Activated v. Douglas Heel

læs mere om 0-stilling